Vid min fortsatta inventering (se blogg 30 januari!) av vårt hoprafsade bibliotek har jag nu kommit till kokböcker.
Jag finner där , i analogi med Pont Neuf i Paris, att den äldsta heter Modärn kokkonst.
Le Pont Neuf est, malgré son nom, le plus ancien pont de Paris qui traverse la Seine et qui soit toujours intact. Il est classé monument historique.
Ja egentligen är det inte EN kokbok utan 36 häften à 25 öre som började utges 1906 samma år som stavningsreformen
Jag föreställer mig att denna ”inkunabel” härrör från moster Elsa född 1905.
Första sidan är en kolorerad tabell över Födoämnenas näringsvärde.
Summary: I present a cookerybook: Modern cookery that I have inherited from my aunt Elsa. It was published 1906.
Sedan följer styckningsscheman för OXEN, FÅR och SVIN.
Som framgår av texten på första sidan:
Med sista häftet följer gratis en prydlig och stark pärm.
Den är det enda som gått sönder!
Jag har ännu inte tagit del av något recept – de inleds med Soppor – Potages.
Nu har vi snart hela långa vintern här då det kan bli tid, inte bara för bokläsande, utan även matlagande!
ha ha – underbar uppstälnlning – jag får aldrig nog av såna här gamla dokument!!
Vad är turska bönor? Eller läser jag fel?
Och att det är så mycket vatten i torsk!
Hej!
Apropå kokkonst, så har jag kommenterat en gammal post (1 sept). Jag skulle bli jätteglad om du svarade (om du kan), eftersom jag inte hittar nån e-postadress till dig. Tack!
Turska bönor!?
Jag slog på Google och fann = Haricot vert Iduns kokbok
Kära Kerry!
Ja, och här blir jag ju stöttad av lena b!
SIC!
Det som blev FEL är nog att Du/Ni inte lyckades klämma in tillräcligt med äpple
Funderingar som dök upp under baket:
”inget bakpulver?” NEJ!
”hur får man plats med 2-3 äpplen?” (jag lyckades med nöd och näpp[l]e klämma in ett!)
= Man tar det skalade äpplet, skär 4 delar för att frigöra skrotten, skivar dessa i ca 2 mm smala skivor, trycker ned dessa tätt,tätt;
”ska den bara vara 1,5 cm hög?” JA
”den är väldigt hård och seg” det blir den nog om inte YTTERLIGARE äpplen ” saftar sig!
Det är med största respekt för såväl Hirams och din som min egen bakningserfarenhet jag ändå måste meddela detta: det blev inte bra.
SE ovan
Jag undrar så vad som gick fel
Försök således med ett sinnrikt infogande av MÅNGA SMALA äppleskivor
Sedan är ju Smagen forskellig som dansken säger…
Om resultatet gång 2 blir lika illa har jag MÅNGA andra recept på äpplekaka
mailadress gunilla@bergman.com
K.Kerry!
Komplettering:
Man måste sticka äpplebitarna DJUPT ner – då höjer sig – enligt Arkimedes princip! – smeten – så kakan blir nog 1.80 cm hög! Du glömde väl inte ägget – det ger ju viss jäskraft.
Tack!
Jag som inte äter så mycket paj och kakor längre vet inte om jag ska fortsätta läsa för att i alla fall få titta på bilder av dem, eller om jag ska strunta i att läsa dina matbloggar över huvud taget…
Men haricots vert gillar jag! 🙂
aequinoxia: ”…jag ska strunta i att läsa dina matbloggar över huvud taget…”
Mina matbloggar är ju inte alltid kakor…
Se blogg 22/9!
Man kan byta ut vispgrädden mot något magrare eller matyoughurt!