Oxel och rabarber


Oxelns (eg. oxlarnas) ovanligt praktfulla blomning i år har föranlett tillverkningen av denna haiku:

Oxeln blommar nu
rikligare än nånsin
luktar dock illa
Summary: A haiku about Sorbus intermedia ” Swedish whitebeam” and recipes with rhubarb

Nedan följer på bästisgrannens blogg http://bastisgrannen.blogspot.com/
utlovade recept på RABARBER
Först
7 juni var Rabarber ordet för dagen i OM ETT ORD:
Plantan rabarber är starkt förknippad med svensk sommar. Ordet bildades i latinet som rheubarbarum. Ytterst är det en sammansättning av det grekiska rha, rot, och barbarus, som också ursprungligen är grekiskt. Barbarus användes i betydelsen främmande, om folk som inte pratade grekiska. Växten härstammar nämligen från bortre Orienten.
Ordet förekommer också i ett vanligt uttryck, om att lägga beslag på något. ”Jag önskar att jag kunde med rent samvete lägga rabarber på dessa tankar som mina egna”, skrev DN 1998. Men det har egentligen inget med växten att göra. Det är en så kallad folketymologi, där ordet embargo blivit förvrängt.
Vi startar med
Pernilla Tunbergers (legendarisk matskribent i DN , mamma till Anna) recept på
Smulpaj

1 dl socker
2 dl vetemjö l+
75 g margarin smulas med fingrarna
1/4 tsk bakpulver – droppar citron tillsättes för smak.

3-5 äpplen skalas och klyftas och lägges i botten på en eldfast form. “ Smulet” strös över. Gräddas i 200 grader 20-25 min.

I stället för äpplen kan således antingen rabarber eller krusbär användas.
Då bör först ca 1/2 dl socker tillsättas innan smulet strös över. När det gäller krusbären kan med fördel också 1 dsk potatismjöl strös över före smulet.
För elegans kan mandelspån strös över smulet innan gräddningen.

Rabarberkaka
(kan också göras med lingon eller krusbär )
150 g smör 1 1/2 dl socker
1 ägg 2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl 2 tsk potatismjöl
350 g rabarber 1 msk sirap
ev litet hackade nötter

1 Sätt ugnen på 175 grader
2 Smörj en form 1,2 l och bröa den
3 Arbeta samman smör och socker med elvisp
4 Tillsätt ägget
5 Rör ned vete-och grahamsmjöl till en kladdig deg
6 Tryck ut i formen , litet tjockare i kanterna
7 Skölj rabarbern och skär den i tunna bitar . Sikta ner
potatismjölet på pajbotten . Lägg på rabarbern och
ringla över sirapen.
8 Grädda kakan i 35 min
9 Ta ut kakan och lossa den från formen .
Kakan är god och hållbar i flera dagar


Enklast tillredes rabarber i mikrovågsugn
Ge den litet extra smak av riven ingefärsrot.

2 svar på ”Oxel och rabarber

  1. Min finlandssvenska väninna berättade en gång på tal om rabarber om läseboken i småskolan. Det är någon som har lagt rabarber på Lisas cykel, och kaos utbryter. I skolklassen som läser detta är det ingen som förstår. På sin höjd tycker de att det är lite onödigt att lägga rabarber på Lisas cykel, för det skräpar ju ner, men det är väl inget att bli sur för. Det var ju mest en gullig present. Min väninna var nästan vuxen innan hon fattade vad som egentligen hade hänt Lisa och hennes cykel.

  2. Nu har jag, med Olles hjälp, skrivit ut recepten.
    -Mmmmums …
    Vi samlar alla recept som vi använder under ”kollektivtiden” i en pärm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.