Ja, inte den som uppvaktades av Apollon!
Apollons ömma känslor orsakades av en av Eros pilar, då denne blivit irriterad över att Apollon hånat hans skicklighet i bågskytte. Dafne lyckas undfly Apollons närmanden genom att Zeus förvandlade henne till ett lagerträd (som fortfarande heter dafne på grekiska)
http://www.botan.uu.se/Lager.html
utan Daphne mezereum:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/thymelaea/daphn/daphmez.html
När jag gick till start vid lönsbodaorienteringen (se blogg 2 maj), stod där en blommande tibast – och jag hade inte kameran med mig!
Men idag, under antikrundan som gästade Örkelljunga, fann jag ett exemplar nära mål – så jag kunde gå tillbaka och fotografera:
Åter i Viken konstaterar vi att grannens stjärnmagnolia blommar.
Den som finns i Lundagård – magniflora , och som det alltid är så spännande om den slår ut till första maj , får vi vänta minst en vecka till på, ser det ut som.
Summary: Spring is marching on. I am always fascinated by Daphne mezereum, exotic in Swedish woods in early spring. Below Magnolia stellata.
Magnolia… *mmmm*
Det närmaste vi kommer det här, är äppelblom. Och det är inte än på ett tag, gissningsvis en månad.
Jag växte upp under kriget – det fanns ju inte bensin etc, så man var där man var. Jag var t.ex 25 år innan jag, Skånetösen, kom till Stockholm!
Jag fick Svenska Turistföreningens biologipremium, som var en fjällvandring, tillsammans med andra flickor i samma belägenhet.
Representanten från PITEÅ, förvånade mig storligen när hon berättade att hon ALDRIG hade sett päron växa på träd!
Hon var latinare och sa´på pitedialekt plötsligt:
Sic transit gloria mundi…
Det glömmer jag aldrig.
Och jag är definitivt inte latinare… Vad månne pitelatinet betyda? *?* Nånting om ”världens ära” och så nåt om ”åka över” eller nåt…
*Facit önskas!*
För det är väl inget om världens övergående skönhet?
Äh, jag googlade själv…