Nr 14

”Ivan Sergejevitj Turgenjev (ryska: Ива́н Серге́евич Турге́нев), född 9 november 1818 i Orjol, död 3 september 1883 i Bougival, Frankrike, var en rysk författare. Turgenjev skrev romaner, noveller och poesi.

Under sin levnad ansågs han vara kanske den främste av de ryska realisterna och han var en av de första ryska författarna som fick ett genombrott i övriga Europa. Senare har han dock hamnat i skuggan av Lev Tolstoj och Fjodor Dostojevskij.

Asteroiden 3323 Turgenev är uppkallad efter honom”

För att vara en rysk 1800-talsroman är den förvånansvärt lättläst! 

Kampen mellan två generationer är ett tema som med jämna mellanrum dyker upp i litteraturen, Från 1800-talet är Ivan Turgenjevs ”Fäder och söner” det klassiska exemplet. Den kom ut  1862 och författaren, som var född 1818, hade alltså passerat gränsen för den ålder där man enligt Hasse och Tage inte längre tas på allvar av den yngre generationen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.