St Nikolaus dag

S:t Nikolaus är faktiskt ursprunget till jultomten

. I engelskspråkiga länder heter ju tomten Santa Claus. Det betyder S:t Nikolaus. Anledningen till att han har blivit jultomte är förmodligen att man i Katolska Kyrkan firar hans dag den 6 december. Då klär en lämplig herre ut sig till Biskopen Nikolaus med t.ex. en röd dräkt, vitt skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Han brukar komma till barnen med godsaker eller en liten leksak. Sedan har den germanska nordeuropeiska traditionen med hustomtar gått ihop med S:t Nikolaustraditionen. Hustomtarna har nämligen röd luva på huvudet.
Sedan har, skulle jag tro, dessa två traditioner förenat sig med den om Jesusbarnet som kommer med presenter till barnen på Juldagens morgon. Barnen i Italien hittar nämligen sina presenter vid julkrubbans fot och man säger att de är från Jesusbarnet. Så kom kanske det med presenterna in på Julen och det hela blev en enda figur;

Numera får man ju gratis (reklamförsedda) julkalendrar.

2 svar på ”St Nikolaus dag

  1. Leve Sankt Niklolaus!

    Apropo honom, så har Åhlens skrivit nåt synnerligen ignorant och korkat i en kampanj, nämligen att vår tomte är turkisk!(sic)
    Visserligen bodde Sankt Nikolaus i Lykien som numera är inom Turkiets gränser, men han var en kristen grek och det skulle dröja 700 år innan det dök upp någon turk i den delen av världen.

  2. När jag som liten bodde på Magistratsvägen i Lund, dök plötsligt S:t Nicholaus upp, eftersom grannen nedanför (som sedermera blev en av Olles lärare på LTH) var från USA.

    Med sträng röst läste han upp alla de närvarande barnens namn ur en stor guldbok med blott två sidor. Om man var snäll, hamnade man på Änglasidan, medan man om man var busig hamnade på ”Bänglasidan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.