Das Lesen XLVI

Jag har sedan årsskiftet inte läst UT en enda bok

Detta innebär INTE att jag inte LÄST -jullättjan har frestat mig att börja på FEM(5) skilda böcker, varav jag nu lyckats avsluta en, nämligen:
Det var den sista av de fem

OCH

Att den blev den första som jag fullföljde beror helt på att den är så väldigt BRA!

Den börjar litet försiktigt med PROLOGUE: JULY 1956. Darlington Hall. Huvudpersonen, berättaren, är en Butler vid ett gammalt aristokratiskt  herresäte, som dock köpts av en rik amerikan, Mr Farraday,  som behållit den gamla personalen – verkar vilja behålla den gamla atmofären utan att ”göra sin bit”. Boken inleds:

It seems increasingly likely that I really will undertake the expedition that has  been preoccupying my imagination now for some days. An expedition, I should say, which I will undertake alone, in the comfort of Mr Farraday’s Ford; an expedition which, as I foresee it, will take me through much of the finest  for  as much as five or six days. The idea of such a journey came about, I should point out, from a most kind suggestion put to me by Mr Farrady himself one afternoon almost  a fortnight ago, when I had been dusting th portraits in the library. In fact, as I recall , I was up on a step-ladder dusting the portrait of Vicount Wetherby when my employer had entered carrying a few volumes with  he presumably wished  to return to the shelves. On seeing my person, he took the opportunity to inform me that he had  just that moment finalized plans to return to the United States for a period of five weeks between August and September. Having made this announcement, my employer put his volumes down on a table, seated himself on the chaise-longue, and stretched out his legs. It was then, gazing up at me, he said.

’You realize Stevens, I don´t expect you to be locked up her in this house all the time I´m away. Why don´t you take the car and drive off somewhere for a few days? You look like you could make a good use of a break’

Detta står på sidan 3. Sedan kommer 112 sidor som handlar om hur ”Stevens” går och tänker på sitt liv som butler, vad som kännetecknar en BRA butler, huruvida han själv möter upp till kraven,  och sin relation till en tidigare kvinnlig anställd ’Miss Kenton’,

På dessa 109 sidor får man indirekt berättat Englands sociopolitiska historia 1920-1945… Darlington House  var en medelpunkt med besök av både ex. Ribbentrop och Churchill…

För Stevens cirkulerar intresset huvudsakligen kring Miss Kenton, som för 10-15 år sedan avslutade sin anställning för att gifta sig.

De avslutande 119-258 sidorna handlar om hur Stevens tar bilen, tydligen en fin gammal veteranbil, och åker till Cornwall och  återknyter kontakten med miss Kenton, nu mrs Benn.

Boken kommer att platsa bland de hundra

Jag har  skyndat mig att köpa ytterligare en bok av Ishiguro

3 svar på ”Das Lesen XLVI

  1. Jag har bara sett filmen, med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Filmen handlar mest mest om att butlern och miss Kenton egentligen är kära i varandra, men jag tror att detta var inte så centralt för författaren (vad jag förstod av en intervju med honom för längesedan).

  2. How right you are
    ”Filmen handlar mest mest om att butlern och miss Kenton egentligen är kära i varandra, men jag tror att detta var inte så centralt för författaren ”

    Det jag finner mest intressant är hur läsaren indirekt via Stevens funderingar om hur en BRA butler fungerar,får en aning om Englands politiska relation till Hitlers Tyskland under mellankrigstiden.
    Jag har nu skaffat en ny bok av Ishiguru – ska bli intressant om det, som jag tror, visar sig att denne, när han skildrar ett helt annat sammanhang, byter språklig kostym!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.