Alf Martin, London

Jag har nu läst hälften av den första boken för 2018. Det är ovanstående, en av de biografier som den gamle samlade på sig av nyhetsankare 1940-2009.

Även jag minns Alf Martin, hans karakteristiska röst i radion rapporterande från London under de händelserika åren efter andra världskriget

Alf Martin, född 2 maj 1897 i Bunge, Gotland, död 16 februari 1985 i Brighton, England, var en svensk journalist. Han var verksam inom den brittiska handelsflottan1924–1932 och bosatte sig sedan i London.

Från 1936 var han utlandskorrespondent för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Under åren 1940–1945 medverkade han i BBC:s svenska radiosändningar och åren 1945–1973 var han frilansmedarbetare åt Sveriges Radio

Avsnitt 1     Gotland, Stockholm, England; Han började på en bondgård på Gotland.

Avsnitt 2   …gick till sjöss

Avsnitt 3 …  gick i land som obetald journalist på Götebogs Handelstidning

Avsnitt 4  …  blev erbjuden jobbet som utrikeskorrespondent  i London 1931, bosatte sig i                    London, blev staden trogen till pensioneringen.

Med hänvisning till allmänt kända politiska fakta berättar han om vardagliga trivialiteter i dess spår som blir särskilt intressanta när vi närmar oss andra världskriget. Jag har nu kommit till:

22 juni 1941

”Till de svartaste dagarna räknar jag 22 juni 1941, den dag då Hitler-Tyskland anföll Sovjetunionen. Jag minns hur vi satt där, en skara jounalister, och liksom hukade oss under varje nytt telegram om den förkrossande övermakten. För en gångs skull trodde vi på Hitler: detta var nog historiens största attack.Segerrapporter strömmade in varenda timme. Under denna dag och halva natten hade  Londonpressens militära experter tid till  överblickar på den breda fronten. Jag hörde dem säg: ”Hitler har attackerat i rätta ögonblicket, det ryska förvaret åt väster befinner  sig i en ytterst riskabel skalömsningsperiod,överallt  måste det uppstå brutna kommunikationer och total villervalla. Ryssarna har bara gammalmodiga och ineffektiva vapen”

FÖLJ DEN SPÄNNANDE FORTSÄTTNINGEN!

1 svar på ”Alf Martin, London

  1. Jag har läst alla böckerna. Eftersom jag älskar England och London var det en höjdpunkt att läsa om dessa två favoriter ur Alf Martins perspektiv. Är också
    tillräckligt gammal för att komma ihåg hans karakteristiska röst i radion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.