Wagner:III

Denna bok är på endast 146 sidor men är djupt analyserande á la Mann, så den tar sin tid. Dessutom har jag ju haft sommarfrämmande, som gjort utrymmet för seriöst läsande litet. Nu när 2/3 sommargäster åkt hem,och det börjat regna tar jag nya tag.Jag har hunnit till sidan 78.”

EX ” I vissa officiella böcker om Wagner hävdas på fullt allvar att ”Tristan” skulle vara opåverkad av Schopenhauers filosofi. Detta röjer en besynnerlig omdömeslöshet. Det ärkeromantiska förhärligandet av natten i detta upphöjt morbida, förtärande och underfulla verk – präglat av djup insikt i romantikens dunklaste och sublimaste mysterier – är visserligen inte något specifikt schopenhauerskt. De sinnligt-översinnliga intuitionerna i ”Tristan” kommer längre inifrån: från den hektiske Novalis som skriver: ” En förbindelse som ingås även för döden är ett bröllop som ger oss en maka för natten. Kärleken är ljuvast i döden; för den älskande är döden en bröllopsnatt, ljuva mysteriers hemlighet

OSV,OSV;

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.