Ännu en Donna Leon

”Donna Leon är amerikanska och sedan många år bosatt i Venedig. Hennes älskade böcker om den  sympatiske kommissarie Brunetti är översatta till 34 språk och har genom åren vunnit flera pris i deckargenren.”

Se även

÷

Donna Leon, född 28 september 1942 i Montclair, New Jersey, USA, är en amerikansk författare som bor i Venedig sedan 30 år tillbaka. Mest kända är hennes deckare om kommissarie Guido Brunetti. 1981 flyttade Donna Leon till Venedig, där hon tidigare undervisat i engelska. Hennes kriminalromaner är samhällskritiska och tar upp till exempel sexturism och flyktingtransporter.

÷

Hennes böcker är översatta till  många språk

men

 inte till italienska eftersom hon inte vill bli känd i Italien. 

Denna gång fokuserar hon kring lastbilstransporter –

– belyser hur camorran infiltrerat även uppe i Venedig.

Begreppet camorra blev under modern tid ett samlingsbegrepp för olika kriminella organisationer. Dessa har vissa gemensamma drag men saknar en samlande enhetlig struktur, något som däremot karakteriserar den sicilianska maffian enligt bl a Giovanni Falcone.  Camorra kunde fortfarande indelas i ”familjer” eller klaner fram till 1980-talet då ledaren Raffele Cutolo försökte centralisera camorra-familjerna i en maffialiknande struktur. Detta misslyckades och ledde till en långdragen fas av ständiga konflikter klaner emellan som då och då ser vinnande kartell ha övertaget. Sedan ungefär tjugo år har camorra utvecklats till en mängd organisationer som – istället för att sträva efter att behålla sitt kontroll över ett visst lokalt område – blickar till nationella och internationella arenor i syfte att idka laglig och ibland olaglig näring.

Det man idag kallar camorra är med andra ord en mängd fragmenterade grupper som ofta är i konflikt med varandra. Den största skillnaden med camorrans tidigare historia är uppkomsten av en mängd olika företag som pendlar mellan lagliga och olagliga verksamheter i 2000-talets globalisering. Dessa företag har inte längre funktionen att tvätta pengar som resulterar från brottslig verksamhet. De är tvärtom vinstgenererande aktörer i den globala finansen. Camorraföretagen specialiserar sig i avfallshantering, turism, etc; dock är de särskilt aktiva i distributionen av textilier och livsmedel i Europa och världen. Denna samtida, mera anonyma natur har gjort att Camorra numera kallas ”o’ sistema” (”systemet”) i Neapel.

När Brunetti skall utreda ett mord på en kollega  belyses tydligt hur även i Venedig de flesta samhällsfunktioner, antingen är i händerna på camorran, eller genom att framkalla rädsla fått makt över ”vanligt folk”. 

Utöver själva utredningen skildrar DL också  familjen Brunettis dagliga liv i  det moderna Venedig med exempellvis vaporettit-ransporter…

1 svar på ”Ännu en Donna Leon

  1. Pingback: Das Lesen 2016 | Vikeningarna funderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.