Nebudkadnezzar Scourge of Zion

Jag tillhör ju ”forna generationer” från 1750 till ca 1960 som  hade daglig morgonbön och ”kristendomskunskap” i skolan. Det innebar ju att större delen av Europas befolkning hade någorlunda hum om innehållet i både Gamla och Nya Testamentet. Det blev ett gemensamt kulturarv som även präglade bildkonsten

Ex Rafaels Sixtinska Madonna

Nebudkadnessar ,härskare i Babylon var ju en företeelese som ingen elev

i svenska skolan på 40 talet undgick att känna till:

(Gamla Testamentet 2 Kung. 24-25).

Nebukadnessar erövrade Jerusalem 597 f.Kr. och förstörde staden nio år senare. Efter att Juda rike förintats, förde han en stor del av befolkningen till den babyloniska fångenskapen  I den hebreiska traditionen tillfångatar han profeten Daniel och försöker omvända honom till den babyloniska tron. Profeten motstår. Efter att ha erövrat Jerusalem red han tillbaka till landet Babylonien. Senare går Nebukadnessar och lägger sig, då börjar han drömma om sin Gud (Marduk). Marduk sade till Nebukadnessar: Varför gör du så här mot dem som inte gjort något åt dig. Marduk sa: Du ska inte gör om det igen, annars bestraffar jag dig riktigt hårt. Nebukadnessar lyssnade inte på honom. Nebukadnessar fortsätter ändå erövra Jerusalem. Nebukadnessar drömde igen om Marduk, hans högsta. Marduk sade på allvar: Nu ska du få din bestraffning. Nebukadnessar sa allvarligt: Snälla Gud, en chans till. Guden sa: Det här är din bestraffning du ska få: långa naglar, långt hår, långt skägg, du ska gå som en katt, bo i skogen, äta mycket gräs. Nebukadnessar fick det som blev i hans liv. Han levde i skogen ungefär 7 år, men Nebukadnessar inser att han vill gå tillbaka till sitt kungliga liv. Nebukadnessar bad till guden Marduk. Han sade till Marduk: Snälla Gud kan du göra så att jag kan komma tillbaka till mitt normala liv igen. Jag lovar att inte ha judarna som slavar jag ber till dig Gud.

Denna händelse får Nebukadnessar att inse Guds storhet, och när han gör det, ger Gud tillbaka makten till Nebukadnessar. I Gamla Testamentet berättas även om hur Nebukadnessar lät kasta de tre gudfruktiga männen Sadrak, Mesak och Abed-Nego i en brinnande ugn.

 ÷

Nebukadnessar är huvudperson i en opera med samma namn av Giuseppe Verdi (1842)., fast på italienska blir det:

Nabucco  è la terza opera lirica di Giuseppe Verdi e quella che ne decretò il successo. Composta su libretto di Temistocle Solera, Nabucco fece il suo debutto il 9 marzo 1842 al Teatro alla Scala di Milano alla presenza di Gaetano Donizetti.

Han skildras i Artur Lundkvists roman Babylon, gudarnas sköka (1981). Namnet Nebukadnessar finns även på ett skepp i Matrix-filmtrilogin. En Champagne-butelj som rymmer 15 liter kallas för Nebukadnessar. Han representeras också i spelet Civilisation 5 då man kan välja att spela som hans land, man kan läsa om hans historia i introduktionen.

Till skillnad från Josua och Kung David finns det samtida inskriptioner och kilskrifts-dokumentation som tillsammans med arkeologiska fynd  delvis kan modifiera den hebreiska traditionen.

Det framgår med tydlighet att N. var en mycket begåvad både härförare och härskare som intresserade sig mycket för att göra Babylon till världens medelpunkt.

Född strax efter 630 f.Kr blev han 607  f Kr utnämnd till kronprins. och fick 605, på grund av faderns ohälsa, överta befälet över armén. 610-595 f.Kr var det  de sista dödsryckningarna för det assyriska riket. Vid slaget vid Carchemish 605 besegrade dessutom Babylonierna under Nebudkadnessars befäl egyptierna under Necho II. b

Wikipeda:

När de yttre hoten mot riket var avvärjda ägnade Nebukadnessar rikets resurser åt omfattande byggnadsprojekt i Mesopotamien. Huvudstaden Babylon hade skadats svårt under de återkommande krigen med Assyrien under 600-talet f.Kr. 

Nebukadnessar byggde om och utvidgade Babylon med palats, tempel och ringmurar. Ett av världens sju underverk, Babylons hängande trädgårdar, byggdes enligt legenden vid den här tiden, förmodligen av Nebukadnessar II som present till sin mediska hustru Amytis. 

Det byggdes även tempelbyggnader i andra städer; i Larsa, Nippur och Ur. En del av den berömda blå Istarporten, som Nebukadnessar lät bygga i Babylon, finns att beskåda i restaurerad form på Pergamonmuseet i Berlin.

I slutet av regeringstiden bröts freden med Egypten. Den egyptiska faraonen Apries hade blivit avsatt, och kommit till Babylon. Nebukadnessar såg möjligheten att återinsätta honom som vasallhärskare i Egypten och utrustade en flotta och en armé, vilka anföll år 567 f.Kr. Invasionen av Egypten blev även denna gång ett nederlag.

Nebukadnessar dog under sitt 43:e regeringsår i Babylon
(562 f Kr) och följdes på tronen av sin son Amel-Marduk.

÷

Nu har jag Judas Maccabeus kvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.