Bredbandsinstallation:3 Fältans kors

Efter det mödosamma intellektuella arbetet med bredbandsuppkopplingen

var det dags att köra till Laholm där måndagens arbetspass skulle utföras.
Vi tog, i söndagens dimma, vägen över Hallandsåsen

DDM hade ju som vanligt spanat in en historisk sevärdhet:

Detta kors sattes upp över en dam från Böske som hette Pernilla Fält. Hennes ärende över åsen var att hon skulle gå till Önnarp på Hallandsåsen ovanför Förslöv för att passa en liten pojke medan hans mor (tror att det var hennes systerdotter) skulle kyrktagas efter barnafödandet. Det var i januari 1860. Pojken var född i december 1859. Under tiden som hon gick blev det snöstorm det var den 4 februari 1860, hon blev överraskad av en yra snön och kom vilse och hon kom aldrig fram utan dog uppe på åsen och när man sedan fann henne på våren så sattes Fältans kors upp. Hennes man Petter högg ett eketräd från en skogsdunge i Salmonhög och lät göra kors av det eketrädet och ristade in 1860 i det.
Folk hörde hennes rop i natten, men trodde de var något djur. 

 På återvägen mötte vi ännu en orienterare

som visade sig vara Per Nordahl

som ju åtminstone jag inte träffat på ”en femtan år”!

2 svar på ”Bredbandsinstallation:3 Fältans kors

  1. Vad roligt att ni träffade Per Nordahl! Jag pratade med Malin om honom senast igår och att han lärde mig ”du ska inte tänka OM du ska träna utan VAD du ska träna – om det så är en joggtur runt kvarteret”.

    Var exakt ligger det där korset. Malin och jag är ofta i Önnarp och vandrar.
    Det finns en massa torpruiner där med fina skyltar om dem som har bott där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.