Supermåne

”Klockan 02.00 på natten den 28:e september kommer månen var extra nära jorden. Fenomenet kallas för supermåne och inträffar när det är fullmåne. Det är vid supermåne som månen upplevs som störst.
– Månen kommer att uppfattas som större, men det är en illusion. Egentligen är månen åtta procent närmare än medelavståndet, säger Peter Linde på Svenska Astronomiska Sällskapet till Newsner.
– När det är fullmåne på sommaren står månen också lågt på horisonten. Det gör att man ser månen lättare.

 Egentagna foton

Blotta ögat såg betydligt mer…

4.09

Kort efter 02.00 kommer dock månen att försvinna och bara en timme senare är det dags för nästa sällsynta fenomen. Klockan 03.00 placerar sig jorden mellan månen och solen, vilket innebär en total månförmörkelse.
– Det börjar runt klockan 03 och blir totalt vid 04.10. Sedan kommer månen vara inne i skugga tills ungefär 05.30, säger Peter Linde.

5.04

Det innebär inte att månen blir osynlig, vi kommer fortfarande att se den. Dessutom kommer vi att uppfatta månen som glödande röd. Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda färgen.

Senast det var supermåne och blodmåne på samma natt
var så långt tillbaka som 1982. 
Nästa gång vi kan se blodmåne och supermåne samtidigt
är inte förrän år 2033.”

Sista chansen för ÄiV tog hon!

FAST

Importerad bild

Riktigt så här fint blev det inte…

2 svar på ”Supermåne

  1. Jag var uppe vid halvfyratiden här i Sörmland och såg att något kosmiskt monster hade tagit sig en stor tugga av månskivan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.