Ett medeltida tempel för fria människor

Under mitt uppsorterande är det inte bara tidningar och korsord

 utan även utrivna tidningssidor med gamla understreckare att ta hand om

SOM

denna från den 27/5 2008 om

Katedralen i Modena

Som börjar:

Begreppet ”den mörka medeltiden” har i dag förlorat sin makt om våra sinnen. Vi ser inte längre perioden mellan antiken och renässansen som en historisk parentes, en dyster epok präglad av obildning och livsfientlighet, tekniskt och vetenskapligt stillastående, ekonomisk och kulturell stagnation. Vi har lärt oss skilja den tidiga feodalismen, befriande och nydanande, från den förtryckande och förkvävande senfeodalismen. Ja, vi räknar rentav medeltiden som början på vår egen tidsålder och ser 1000- och 1100-talen som en period av framsteg och utveckling, konstnärlig blomstring och nya tänkesätt.

Om jag ombads nämna en enskild företeelse, lämpad att förkroppsliga denna tid, skulle jag utan tvekan svara: katedralen i Modena, en byggnad som dessutom, sedan 1997, finns upptagen på Unescos världsarvslista. Men för att rätt förstå denna byggnads specifika betydelse – och inte bara se den som en i raden av Italiens hart när oräkneliga konstskatter – bör man veta något om dess tillkomst. Och då slumpar det sig så lyckligt att författaren och Nobelpristagaren Dario Fo som tidigare skrivit en mycket inspirerande bok om staden Ravenna och dess mosaiker (”La vera storia di Ravenna”, Den sanna historien om Ravenna) även utgett en bok om katedralen i Modena. Den senare heter ”Il tempio degli uomini liberi” (De fria människornas tempel) och är rikt illustrerad både med fotografier och färggranna målningar, de senare av författaren själv. Båda böckerna är utgivna av förlaget Franco Cosimo Panini i Modena, 1999 resp 2004. —”

Den är väl värd att läsa!

Man blir bl.a. informerad om kejsar Herik IV:s vandring till Canossa 1077!

1 svar på ”Ett medeltida tempel för fria människor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.