Februarikonsert

Det var vår chefsdirigent

tillika kvällens

STEFAN SOLYOM

som  höll i introduktionen

Programmet:

Carl Nielsen: Helios Overture, op. 17

÷

Johannes Brahms: Double concerto in A minor, op. 102

Catherine Manoukian  violin

Jakob Koranyi  cello

Jean Sibelius: Symphony No. 5 in E flat major, op. 82

Stefan S. gick noga igenom tillkomsten och innehållet i de båda första

MEN

Den stora behållningen

var hans berättelse om hur Sibelius med femte symfonin

lancerade ett helt nytt tonspråk

Jag hade glömt kameran hemma, tog mobilbilder, vilket förklarar den dåliga upplösningen…

”Though having spent nearly 30 years in the public spotlight, Jean Sibelius found his works receiving poor reviews for the first time with the 1911 premiere of his Fourth Symphony and, as James Hepokoski theorized, the composer “was beginning to sense his own eclipse as a contending modernist.”

These events perhaps brought Sibelius to a point of crisis in his career, maybe forcing him to choose between changing his style to fill the more modern desires of audiences or continue composing as he felt best fit. The first version of this symphony kept his orchestral style (consonant sonorities, woodwind lines in parallel thirds, rich melodic development, etc.) while further developing his structural style. Hepokoski calls this structural development “sonata deformation” or the change and development of sonata form itself. The success of this change is reflected in the popularity of the Fifth Symphony to the present day.”

Stefans förinformation var ovärderlig för att   tillgodogöra sig verket maximalt!

Kvällens höjdpunkt för änkorna på Kalvlyckevägen!

1 svar på ”Februarikonsert

  1. Mycket intressant, det här med Sibelius. Jag har tidigare ofta funderat på detta att för sin tid var Sibelius relativt traditionell i sitt komponerande. (Vilket lite gör att han idag är populärare än många av sina modernistiska samtida.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.