Blekingegatan 32

Bok nr 2 2014 blev denna, ett lån från änkegrannen. Den handlar om Greta Gustafsson. När jag började läsa den var jag till en början ganska ambivalent. Vi möter henne som 15-åring när hon just fått anställning på varuhuset PUB. Sedan får vi följa henne när hon avancerar till mannekäng, söker in och blir antagen till Dramatens elevskola där hon blir kamrat med Mimi Pollack. Mauritz Stiller upptäcker henne och anlitar henne, 19-årig,  för en huvudroll i sin film Gösta Berlings saga. Den gör stor succe och öppnar filmvärlden för både Stiller och Greta, som tvingats byta namn till Garbo.

 Parallellt med denna kronologiska skildring finns insprängt

en berättelse om Mauritz och Gretas tid i Hollywood 1925-27.

Det är ju händelserikt och spännande, så jag läser den snabbt och lätt.

MEN

Av någon anledning får jag ingen relation till Greta.

Avslutningsvis, under rubriken

Efterord

tror jag mig finna anledningen:

När Lena Einhorn 2005 fick nys om och tagit del av en brevväxling mellan Mimi Pollack och Greta skriver hon: ”Jag hade precis avslutat arbetet med långfilmen Ninas resa och bestämde mig omedelbar för att inleda ett långfilmsprojekt om den unga Greta Garbo”.

 Hon skrev  och skrev om manus, men lyckades aldrig få finansiering för projektet.  I samråd med sin förläggare Eva Gerdin gör hon istället en bok av manuset.

Jag tror det hade blivit bättre som film!

2 svar på ”Blekingegatan 32

 1. Åh, jag vill läsa mycket i år! Just nu är jag mitt inne i Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. En riktigt bra svensk roman, även om den är i tjockaste laget; jag tycker att böcker ska hålla sig under 300 sidor!

  • Javisst var den bra!
   Kerstin Ekman började ju redan på 60-talet skriva deckare, som blev mycket omtalade. Då var jag ju så upptaget med ”livspuzzlet” att jag knappt läste några skönlitterära böcker alls.
   När så Händelser vid vatten vid publiceringen 1993 väckte sådan uppskattning var jag tvuingen att läsa den och blev överraskad hur bra den var. Miljön passar ju oss orienterare! Så här efteråt kan jag se hur den passar in i min pånyttfödelse som läsare – 1994 gick ju den gamle i pension och jag fick ”hembiträde” …
   20 år senare är jag ju uppe i 40 böcker per år.
   Hoppas 2014 kommer att bjuda på nytt REKORRRD!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.