Chanukka/Hanucka

Jag har normalt min klockradio inställd på väckning 06.50 så jag kan lyssna på

Tankar för dagen.

Så i tisdags valde jag att stiga upp en timme tidigare och fick då i stället höra Morgonandakten  där en judisk kvinna, Carinne Sjögren, berättade om Chanukka/Hanucka -högtiden:

”Vid varje Hanukkahögtid tänder Carinne Sjögren ljusen i den åttaarmade Chanukialjusstaken. Ljusen påminner om barndomen och familjen i Israel och dessutom om hennes första år i Sverige och hur ljusens symbolik hjälpte henne att hitta en egen plats i det nya landet.”

Första gångenJag kom i kontakt med denna judiska högtid var när vi för första och enda gången besökte U.S.A. vid jultid 1987. Äldste sonen med fru och barn bodde där , i Westfield, NJ,  under ett halvår för att färdigställa sin doktorsavhandling. Vi tittade på lokalTV där man inte sa´ Merry Xmas utan Happy Holiday. I dessa trakter finns ju en inflytelserik judisk  befolkning och därför ”slog man officiellt  ihop”  julen och Chanukka.

Johan och farmor i Amerika.

Chanukka är en judisk högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tevet – det vill säga vid nymåne i november-december – och som firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under mackabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.

Enligt Talmud förklaras helgen med en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Gud såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Chanukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.