Skotskt

James MacMillan *1959

I förrgår bevistade vi säsongens sista torsdagskonsert. Dirigent var James MacMillan. Vi mjukade upp med Mendelssohns Italienska symfoni Nr 4 i A-dur. Macmillan dirigerade rytmiskt och kraftfullt.
SEDAN
var det dags för hans egen
The World´s Ransoming

 med solist på Engelskt horn

norrmannen Steffen Blindheim

Ur programmet om Mac Millans komponerande: 
Han förenar i sig några skenbart motstridiga egenskaper att vara både socialist och djupt troende katolik Det senare är mycket tydligt i de båda verk av honom som är aktuella under denna  konsert. The World´s Ransoming (1996) är ett konsertant verk för engelskt horn och orkester. — Stycket ingår som en första del av en triptyk med samlingsnamnet Triduum (under loppet av tre dagar), betraktelser över påskens händelser.
Efter paus var det åter dags för Mendelsohn – men nu var även han skotsk! = 
Konsertouvertyren Hebriderna.
Avslutningsvis fick vi ta del av JMM:s genombrottsverk The Confession of Isobel Gowdie:
”James MacMillans The Confession of Isobel Gowdie uruppfördes vid BBC Proms i London 1990.Den ingick i en populär lördagskonsert omgiven av Beethovens fjärde symfoni och Sibelius´ violinkonsert. Ingen, allra minst tonsättaren hade förväntat sig att det relativt moderna verket skulle väcka något större intresse. Men det mottogs på ett sätt som de flesta bara kan drömma om och blev tonsättarens publika genombrott.”
”Isobel Gowdie var en kvinna från NAIM på skotska ostkusten som torterades och brändes på bål 1662 mitt under den alla värsta häxjakten ”

Båda kompositionerna är uppbyggda med elegiskt lamenterande inledningar och  intensivt våldsamma mellandelar.  JMM:s  dirigentstil återfinns  i hans kompositioner med stor lidelsefull och musikalisk  närvaro.
Som alltid en spännande  och givande kväll

Vi har redan beslutat att teckna nytt abonnemang för nästa säsong

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.