SM:13 Per Albin Hansson

Den 23 november blir det ett år sedan jag efter en författarafton med Per T Ohlsson köpte  bokserien Sveriges statsministrar under 100 år. Överoptimistiskt, som det visade sig, trodde jag att jag skulle läsa de 128 sidor långa 22  häftena på en månad.

Det är bara att konstatera att jag efter snart ett år bara kommit drygt halvvägs…
MEN
Som framgått av Recensionerna har det varit ett givande projekt. De börjar ju 1905. När jag nu har läst 13/22 är vi bara framme vid 1932 – dvs de första 27 åren avverkades 12 statsministrar, de följande 79 endast 10!

DOCK
Det har varit intressant nu under den arabiska våren och eurokrisen som blottlagt Greklands ”bysantinska” mentalitet (och egentligen hela Medelhavsområdets), följa hur Sveriges parlamentaristiska demokrati under 1900-talets första 30 år, tack vare dessa förståndiga och sansade män med olika partitillhörighet, lyckades styra förbi både kommunistisk revolution (1917), depression och nazism!

1885-1946
Niklas Ekdal, som skrivit biografin, väljer att starta med PAH:s femtioårsdag 28/10 1935:

Per Albin tar emot de första gratulanterna i funkisvillan på 50-årsdagen. Morgonrocken signalerar att  en ny tid var inne, med kortare avstånd mellan folk och herrar.

Per Albin Hansson föds i Fosie som tredje son till pigan Kjersti Persdotter och muraren Carl Hansson. Efter fyra år i folkskola börjar han arbeta som springpojke.
MEN
”Per Albin och hans äldre bror Sigfrid är med och bildar Socialdemokratiska ungdomsförbundet 1903. Redan som tonåring är han en genuin organisationsmänniska, med fokus på folkbildning och antimilitarism. Revolutionsåret 1905 till storstrejksåret 1909 arbetar Per Albin som förbundets första anställda funktionär, redaktör för tidningen Fram, ledamot av centralstyrelsen och ordförande 1908-1909, tills han manövreras bort från posten av Zeth Höglund”
Sedan får man, genom beskrivningen av PAH:s  karriär,  en rekapitulation av Sveriges politiska historia fram tills dessa han blir statsminister 1932.
Det är uppenbart att han, liksom Rickard Sandler, var mycket begåvad. Efter det att han förlorat maktkampen i ungdomsförbundet blev han journalist för tidningen Social-Demokraten i Stockholm och 1915 skickad som dess korrespondent till London! Han blev här mycket tilltalad av det engelska styrelsesättet och, till skillnad från de flesta politiker i Sverige vid denna tid, och föredrog det framför det tyska. 
Detta anses ha bidragit till hans säkra manövrerande undan Nazismen och Hitler under 30-40-talen!
Per Albin Hansson är ju den första statsministern som jag har ett personligt förhållande till. Jag var ju bara 11 år när han dog, men hans Folkhemstanke och svenska folkets tacksamhet och beundran för att han med tur och skicklighet lyckades hålla oss utanför andra världskriget överlevde honom, och bäddade för ett oavbrutet socialdemokratiskt regeringsinnehav till 1976.
Sveriges statsminister dog i en spårvagn
visade sig vara FEL:

Per Albins sista dag i livet, den 5 okober 1946, liknade hans många anda arbetsdagar under de 14 åren som statsminister,från morgonens tidningar och korsord på resan mot Kanslihuset till den sen middagen avrundad med några partier bridge, Kl. 01.02 rullade spårvagnen iväg från Tegelbacken med Per Albin i sista vagnen. Under dagen hade han klagat över smärta i vänstra armen, och när han klev av vid Ålstens torg en halvtimma senare föll han ihop död. 

SÅLEDES:
Han dog inte I en spårvagn
UTAN
bredvid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.