Axel Munthe 5: Åter i selen

Efter ett års exil på Capri finner AM för gott att återuppta sin yrkesverksamhet som praktiserande läkare, denna gång, efter moget övervägande, i Rom.
För honom gällde ju bara 0 eller 100%!
Så han sätter igång att etablera sig på stor fot, klär upp sig, skaffar visitkort och droska och hyr bostad och mottagningslokaler.

 Det rosa huset till höger är  Piazza di Spagna 26, på Keats tid ett pensionat.
Sedan 1909 museum

Munthe skriver den 3 januari 1890 till en engelsk vän:

Sedan jag sist skrev Er har jag återvänt till det aktiva livet, jag har varit i Paris och hämtat mina saker och är nu installerad som doktor i Rom i samma våning som den där Keats och Severn bodde och stackars Keats dog. Jag behåller emellertid mitt lilla hus på Capri där jag ärnar tillbringa somrarna.

Första säsongen har AM otur: Han drabbas själv av influensa med åtföljande blodstörtning så han kan inte arbeta så mycket. Men det tar sig. Via  Lord Dufferin, som ju är engelsk ambassadör blir han introducerad i societeten i Rom, bl.a. presenterad för det italienska kungaparet och får så småningom  fler och fler patienter.

 Munthe blev ju som societetsläkare i Rom en celebritet.

När han i mitten av maj 1891 åker till Capri för rekreation bor kronprinsessan Victoria av Sverige och Norge redan där, på hemväg från Egypten. Hon är angelägen att få kontakt med Munthe och han bjuds på ”frukost” (troligen = lunch) den 17 maj. Kronprinsessan har egen läkare, dr Vincent Lundberg, med på sin resa, men är ändå angelägen att  få konsultera Munthe  (troligen inspirerad av prins Eugen).

I början av juni reser Axel till London för att köpa kläder och linne (som han anser vara uselt i Rom), men också för att behandla en patient en mr Watkins. Denne har lockat med en månads seglats med sin båt. De seglar längs Englands västkust upp mot Skottland, beser Loch Lomond och Isle of Skye gästar Lord Mc Donald och Macleod of Macleod.

Som avskedsgåva får AM:

En stor och oväntad lycka har händt mig, jag har ehållit en present, en liten cutter rymlig nog att bo uti – det är min värd och patient som gett mig den. Sedan 10 år har jag önskat mig en dylik på Capri.

Min ställning är god konstaterar Axel i ett brev julen 1892.
MEN
Nu inträffar något som ställer Axels tillvaro på ända.:

Det svenska hovet gör en hänvändelse till Sveriges ambassadör i Rom Carl Bildt:

…hafva tankarna riktats mot Doktor Munthe och får jag på nådig befallning bedja herr Envoyén godhetsfullt säga, huruvida Doktor Munthe kan anses lämplig att anställa som läkare hos H.K.H. och härvid icke allenast fästa afseende vid hans egenskaper såsom läkare utan äfven såsom enskild person och sällskpsmänniska. 

H.K.H = Kronprinsessan Victoria som förbereder en tremånaders vistelse i Italien våren 1893.

 Carl Bildt svarar:
Doktor Munthe är både gentleman och verldsman och jag har all anledning tro att H.K.H. Kronprinsessan kommer att blifva mycket belåten med honom. Han anses vara en mycket skicklig läkare och har af alla utländska läkare i Rom utan fråga den bästa klientelen. För Hennes Kungl. Höghet kan det möjligen vara av intresse att han är en god fotograf och duktig ”yachtman”.

Läs den spännande fortsättningen

3 svar på ”Axel Munthe 5: Åter i selen

  1. En liten cutter som arvode – det var ju inte illa. Plus seglatsen. Det verkar ju f ö inte som om patienten var dödssjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.