Skolträff I: Samlingen

den gamle anländer till samlingsplatsen utanför Västerås Domkyrka

Här följer nu en redogörelse för vår resa till Mälardalen. Den primära uppgiften var ett möte med gamla studentkamrater på Karlskoga kommunala gymnasium. Detta tilldrog sig i Västerås tisdagen den 12 maj.
I Samlingen

Under överinseende av Johannes Rudbeckius berättade vår guide Jon Lindgrentillika värd för studentmötet – om Världens vackraste plats (åtminstone om man skall tro Lars Gustasson)

Samma stora berättelse återger Milles utanför Västerås domkyrka. Fast där sprutar det inget vatten. På en rejäl sockel framför domkyrkans 1400-talsfasad står biskop Johannes Rudbeckius stadigt med sin putande mage och sina grova kragstövlar. Var och en kan se att det var en kyrkoledare som inte drog sig för att tala konungen och hans män tillrätta
——
Det här var en tidsåldern då många trodde att det var möjligt att förädla människan.
Milles framställer den ideala människan som en kraftfull kropp med inspiration, eller uppmjukning vilket passar bättre när det gäller Folke Filbyter. Man brukar tala om den idealistiska människosynen. Det är här som änglarna får betydelse. Änglarna är inspirationens budbärare. Det ser man utanför Västerås domkyrka. Där står biskop Rudbeckius och läser Skriften när han plötsligt blir avbruten av en ängel som har landat på hans högeraxel.

Johannes Rudbeckius grundade Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska Gymnasiet i Västerås (grundat 1623) och Sveriges första flickskola grundat 1632.

Följ den spännande fortsättningen!

1 svar på ”Skolträff I: Samlingen

  1. Kära Gunilla!
    Det er meget flot at du laver denne blog eller på karlskoginska: Det er gôtt att du låter oss veta vad vi var med om!
    Gunnel och Janour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.