I Österled 7:Narva

På lördagen var vi framme vid resans huvudmål

Narva med sin Hermansborg

EN AV DEN SVENSKA arméns största segrar genom tiderna. Den 20 november 1700, stod slaget vid Narva. Då gick en numerärt underlägsen svensk armé, under Karl XII:s befäl, till attack mot en väl nedgrävd rysk. 11 000 svenskar mot ryska arméns 35 000 man.
Klockan sex på morgonen den 20 november kom order om uppställning för anfall. Vid 10-tiden på förmiddagen hade svenskarna kommit fram till höjden Hermansborg som intogs. Här placerades nu artilleriet. Klockan två sköts 2 signalraketer som tecken på att striden kunde börja. Artilleriet öppnade genast eld. I detta ögonblick ändrades vädret radikalt. Svenskarna kunde dra fördel av en kraftig snöyra i ryggen och besegra den mer än tredubbelt större ryska armén.

På andra sidan Narvafloden ligger Ryssland med borgen Ivangorod

Vi inspekterade fästningen

Var och en på sitt sätt…

Följ den spännande fortsättningen!

En reaktion på “I Österled 7:Narva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *