Värmdökaka

Som jag många gånger meddelat fanns det när jag var ung husmor ej denna uppsjö av recept och matlagningsprogram att tillgå. Litet trevande började Milda, Ica och Sockerbolaget ge ut billiga sammanställningar – som ju dessutom var reklam för deras produkt. Både fett och socker hamnade ju i strykklass när det var Livsmedelsverket som stod för folkets fostran (Minnens 68 brödskivor…)
När exakt denna skrift utkom står ej vare sig i trycksaken eller på nätet, men det bör vara sent 70-tal.
Jag har där hittat åtskilliga favoriter som denna

Värmdökaka
 Den  är lättlagad och synnerligen läcker – åtminstone om man gör den med 1 l bär. 
Jag tycker den är utmärkt i dessa tider när förra sommarens skörd börjar tryta i frysen – man häller ihop röda och svarta vinbär, skogshallon, blåbär och björnbär…
Man tager: (till 6 personer)
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 l bär (eller 1/2 kg frukt som päron, plommon äpplen eller persikor)
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner mjölet och sist det smälta smöret. Häll smeten i en springform (ca 22 cm) och lägg på bär eller frukt i klyftor.
Grädda i 175° i 30 – 40 minuter ( med halvtinade bär brukar det behövas minst 40 minuter)
Servera kakan kall eller ljummen med lättvispad grädde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *